Kuchnia

kuchnia

Zapiekane muszle z kalafiorem i oliwkami


cebula - 2 sztuki
Fix Spaghetti carbonara Knorr - 1 opakowanie
natka pietruszki - 1 pęczek
kalafior - 1 sztuka
sól - 1 łyżka
zielone oliwki - 1 opakowanie
masło - 1 łyżka
śmietana słodka - 1 szklanka
oliwa z oliwek - 0.5 szklanki


Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. (odlej 2 łyżki oliwy do smażenia). Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj dwie szklanki wody po gotowaniu.
W osobnym garnku ugotuj pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora tak aby zachował jędrność i był lekko twardawy, (potrawa będzie jeszcze zapiekana).
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Jak cebula nabierze rumianych kolorów wlej śmietankę oraz zachowana wodę.
Cały płyn przelej do miski, dodaj Fix Knorr oraz kalafiora, makaron i oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i wlej makaron. Potrawę zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut. Podawaj posypaną posiekana natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation