Kuchnia

Na słodko: pierogi, kluski, kluseczki, kopytka, pyzy & suflety

Kluski kładzione drożdżowe

40 dag mąki
2 dag drożdży
1 szklanka mleka
10 dag miodu naturalnego
2-3 jajka
5 dag masła
2 łyżki białego wytrawnego wina
tłuszcz do gotowania i polania
sól


Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki oraz łyżką miodu i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie łączymy z pozostałym mlekiem, mąką, miodem i jajkami, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy, dodając pod koniec wyrabiania roztopione masło i wino, ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem tłuszczu. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy gorącą wodą. Podajemy polane tłuszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation