Kuchnia
Zupy
Zupa pieczarkowa
Składniki:
około 1,5 l bulionu warzywnego
około 15 maleńkich pieczarek (lub mniej większych)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 średniej bulwy selera
około 1/4 pora
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 trójkąty topionego serka śmietankowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
Pokrojone warzywa (bez ziemniaków i pieczarek) wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
W tym samym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje woda, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.
Gdy warzywa w bulionie zaczną nieco mięknąć, dodajemy pokrojone ziemniaki i zawartość patelni (pieczarki z cebulą i czosnkiem). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zabielamy serkami topionymi (do dużego kubka odlewamy nieco gorącej zupy i rozpuszczamy w niej serki, warto pomóc sobie trzepaczką/rózgą, aby pozbyć się grudek. Dolewamy do zupy). Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki..Składniki:
około 1,5 l bulionu warzywnego
około 15 maleńkich pieczarek (lub mniej większych)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 średniej bulwy selera
około 1/4 pora
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 trójkąty topionego serka śmietankowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
Pokrojone warzywa (bez ziemniaków i pieczarek) wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
W tym samym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje woda, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.
Gdy warzywa w bulionie zaczną nieco mięknąć, dodajemy pokrojone ziemniaki i zawartość patelni (pieczarki z cebulą i czosnkiem). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zabielamy serkami topionymi (do dużego kubka odlewamy nieco gorącej zupy i rozpuszczamy w niej serki, warto pomóc sobie trzepaczką/rózgą, aby pozbyć się grudek. Dolewamy do zupy). Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki..
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