Kuchnia

muffinki, babeczki, ciasteczka

Coś SŁODKIEGO: Ciasteczka z masłem orzechowym - yummy!



Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym: 2 szkl. mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g masła, 6 łyżek masła orzechowego, 1 szkl. brązowego cukru, 1/2 szkl. cukru, 1 jajko + 1 żółtko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1,5 szkl. groszków czekoladowych (albo 2 tabliczki grubo posiekanej czekolady)

Krok po kroku:

1. Masło i masło orzechowe rozpuść. Możesz zrobić to w rondlu albo w mikrofalówce. Przy tej drugiej opcji, co 30 sekund przemieszaj masła. Odstaw do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiej. Dodaj sodę.

3. W dużej misce wymieszaj masła i cukry. Najlepiej użyj trzepaczki (ciastka nie powinny być mocno napowietrzone, więc mikser odpada). Dodaj jajko, żółtko i wanilię. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj.

4. Wyrabiaj gęste ciasto. Powinno dać się formować w dłoniach. Na koniec dodaj czekoladę.

5. Ręką lub gałką do lodów formuj niewielkie kulki. Spłaszcz je w dłoniach na grube talarki. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 12 minut w 160 st C.

Brzegi ciasteczek powinny być wypieczone, a środek lekko galaretkowaty. Studź je na kratce i jedz popijając mlekiem. Możesz też oprószyć ich wierzch odrobiną soli. Będą pyszne!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation