Kuchnia

ciasteczka

Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady i likieru jajecznego.
Z podanych składników przygotowałam 2 foremki, czyli 30 pralinek. Pozostało mi troszeczkę nadzienia i czekolady mlecznej, więc wykorzystując wszystkie składniki otrzymamy ponad 30 sztuk.
Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.
Składniki:
Nadzienie:
180g czekolady białej
50ml likieru jajecznego
Dodatkowo:
240g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:
Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok.
Likier jajeczny wlać do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekaną, białą czekoladę. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną masę przełożyć do foremek (pozostawiając trochę miejsca) i wstawić do lodówki do stężenia.
Resztę mlecznej czekolady roztopić ponownie w kąpieli wodnej i rozłożyć na twardym nadzieniu.
Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation