Kuchnia

Obiady

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe
200g suszonych śliwek
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sos pieprzowy
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki brandy
½ łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka zielonego pieprzu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cukru
sól

4 łyżki klarowanego masła do obsmażenia polędwiczek

Wymieszać oliwę z solą i pieprzem. Natrzeć polędwiczki i włożyć na noc do lodówki.

Na drugi dzień naciąć ostrym nożem głęboką kieszeń w mięsie. Pokroić śliwki i wypełnić nimi kieszenie w polędwiczkach. Zapiąć wykałaczkami.
Rozgrzać w brytfannie masło i obsmażyć na nim polędwiczki ze wszystkich stron.
Rozgrzać piekarnik z włączonym termoobiegiem do 80°C. Polędwiczki ułożyć na żaroodpornym talerzu lub formie do zapiekanek o niskich brzegach i wstawić do piekarnika na 3 godziny.

Sos pieprzowy
Rozgrzać w rondelku masło. Gdy się roztopi wsypać mąkę i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Wlać zimne mleko, wsypać cukier i startą gałkę muszkatołową. Posolić wg uznania. Podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania, ciągle mieszając. Zestawić, wlać sok z cytryny i brandy. Wsypać zielony i czarny pieprz. Wymieszać.

Upieczone polędwiczki pokroić na ukośne plastry. Polać pieprzowym beszamelem i podać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation