Kuchnia

Desery

Kopalnia Smaków...: Monastyrska Izba
Ciasto:

2.5 szklanki mąki
200 g margaryny
200 g śmietany (18%)
1 jajko
50 g cukru
1 łyżka wódki, koniaku
szczypta soli
można dodać ok. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia


Nadzienie:

2 słoiki (słoik 650g) wiśni w soku

Śmietana do przełożenia:

500g gęstej, tłustej śmietany 36%
500g gęstej, kwaśniej śmietany 18%
100 g cukru
3 łyżeczki żelatyny



Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię aby nie obeschło i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie należy wiśnie bardzo dokładnie odcedzić z soku.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 15 równych części( jeżeli robimy jedno duże ciasto) lub
na 12 (jeżeli robimy 2 mniejsze)
Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm.
Na długim brzegu prostokąta układać wzdłuż, wiśnie, jedna przy drugiej.
Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć.
Piec w temp.180 st. na złoty kolor.
Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno.
Śmietanę kwaśną utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Do całości dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masą przekładać ruloniki tworząc trójkat.
W kolejności 3,2,1.
Ciasto chłodzić przez noc w lodówce!
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation