Kuchnia

Kulinaria

Zupa z pieczonych pomidorów
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Warzywa (pomidory, paprykę, cebule, czosnek) ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Oprószyć dość obficie solą i pieprzem (można także dodać ulubione przyprawy np. bazylię, tymianek…), a następnie spryskać/skropić oliwą z oliwek.
Obie blachy wstawić na raz do piekarnika. Piec 45 minut, do czasu aż warzywa będą lekko przyrumienione. W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnym poziomie będą się zbyt szybko rumienić, zamienić blachy miejscami.
Upieczone warzywa zmiksować wraz z bulionem. Ilość bulionu dostosować do własnych preferencji.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Podawać z jogurtem naturalnym lub parmezanowymi wafelkami lub pesto z pietruszki.

Komentarze

Składniki:
10 pomidorów (najlepiej podłużnych, gruntowych, odmiana Lima), przecięte na połówki
1 duża czerwona papryka, pozbawiona nasion i przecięta na ćwiartki
2 średnie czerwone cebule, przecięte na ćwiartki
6 dużych ząbków czosnku, obranych
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
250-500 ml wywaru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation