Kuchnia

⇒ DOMOWE FAWORKI & RÓŻE KARNAWAŁOWE + OPONKI » ☕️ …✽

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe – przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na ok. 35 sztuk):
250 g mąki
2 jajka
2 żółtka
80 g cukru pudru
20 g cukru waniliowego
20 g masła (zmrożone)
1 łyżka rumu lub spirytusu
szczypta soli
Do smażenia:
500 g smalcu lub oleju
Dodatki:
konfitura z róży lub inne przetwory z owoców



Wykonanie:

Krok 1. Masło ucieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy łyżką z przesianą przez sito mąką.
Krok 2. Dodajemy cukier, jajka, żółtka, sól i alkohol, szybko zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Krok 3. Wałkujemy ciasto partiami na stolnicy, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Wałkować należy jak najcieniej (ciasto po oderwaniu od stolnicy łatwo się kurczy).
Krok 4. Wykrawamy 3-4 kółka różnej wielkości (najlepiej kiedy średnica największego wynosi 7 cm, a pozostałe są kolejno o 1 cm mniejsze).
Krok 5. Każdy krążek ciasta nacinamy w 5 miejscach (każde nacięcie to długość ok. 1/2 cm).
Krok 6. Środek największego krążka smarujemy surowym białkiem, układamy na nim kolejny, o 1 cm mniejszy aż do ułożenia na wierzchu najmniejszego krążka, którego nie smarujemy, za to dociskamy palcem, żeby wszystkie krążki dokładnie się zlepiły.
Krok 7. Rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i wrzucamy mały kawałek ciasta, dzięki któremu sprawdzimy czy temperatura tłuszczu jest odpowiednio wysoka do smażenia róż karnawałowych (ciasto powinno szybko wypłynąć na powierzchnię i usmażyć się).
Krok 8. Każdą różę dokładnie omiatamy z nadmiaru mąki pędzelkiem (nie będzie przypalać się w tłuszczu) i wkładamy na rozgrzany tłuszcz, płatkami do dołu.
Krok 9. Kilkanaście-kilkadziesiąt sekund po wrzuceniu na tłuszcz róże karnawałowe obracamy specjalnymi szczypcami lub drewnianą łopatką. Dosmażamy spód, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Krok 10. Wystudzone róże posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation