Kuchnia

Healthy lifestyle

Składniki na 1 bochenek:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1/2 kostki drożdży
mak
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, Drożdże rozrób w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Przelej drożdże do mąki i rozrabiaj ciasto około 15 minut.
Na początku rób to w misce potem przełóż ciasto i rozrabiaj je na stolnicy.
Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie podsypuj za dużo mąki bo ciasto zrobi się jak glina. Aby ciasto nie kleiło się do rąk na początku możesz lekko posmarować ręce olejem. Możesz też często myć ręce. Gdy ciasto będzie już gładkie bez grudek, pęknięć odstaw je do miski na około godzinę przykrywając ściereczką.
Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie uformuj bochenek,posmaruj go wodą, posyp makiem i wypiekaj przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Blaszkę możesz wyłożyć papierem. Jeśli papier przylegnie do gotowego już bochenka możesz go posmarować ponownie wodą. Gdy papier nasiąknie wodą odejdzie bez problemu. Bochenek możesz ponacinać by w czasie pieczenia wytworzyły się chrupiące pęknięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation