Kuchnia

super pyszne

jajka sadzone z parówkami (kwiaty)

2 parówki, 4 jajka, 20 g masła, 10 ml oleju roślinnego, ogórek zielony

W zależności od długości parówek będziesz potrzebować albo jajek przepiórczych albo małych jajek kurzych. Zegnij parówkę w okrąg i sprawdź na oko, jakie jajko się zmieści do środka. Lepiej jest wybrać jajko mniejsze niż większe, gdyż większe wypłynie i nie będzie fajnego efektu.

Przetnij parówki wzdłuż na pół.

Zrób głębokie równoległe nacięcia wzdłuż parówek (uważaj, aby ich całkiem nie przeciąć). Następnie zegnij parówkę tworząc z niej okrąg, połącz jej końce i zabezpiecz wykałaczką.

Rozgrzej na patelni odrobinę oleju, połóż na nią przygotowane i ponacinane parówki i wbij w środek nich jajka. Jajka dopraw solą i ewentualnie czerwoną papryką lub pieprzem. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż dopóki białko się nie zetnie (najlepiej nie za długo, aby żółtko było nadal miękkie).

Z łodyżki koperku usuń wszystkie listki i połóż ją na talerzu. Na końce łodyżek połóż parówki z jajkami. Całość ozdób listkami wyciętymi z ogórka. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation