Inne

Owoce

Gujawa - Nie­zwy­kle po­pu­lar­ny owoc upra­wia­ny głów­nie w In­diach. Cha­rak­te­ry­zu­je się ogrom­ną za­war­to­ścią wi­ta­mi­ny C – 100 g gu­aja­wy może za­wie­rać od 200 do 700 mg kwasu askor­bi­no­we­go (zie­lo­ne owoce za­wie­ra­ją jej naj­wię­cej, wraz z pro­ce­sem doj­rze­wa­nia, za­war­tość ta ma­le­je). To 5-10 razy wię­cej niż więk­szość cy­tru­sów! W Pol­sce naj­czę­ściej wy­stę­pu­je w po­sta­ci soków i prze­two­rów. Gu­aja­wa przy­spie­sza go­je­nie ran, dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie i an­ty­ok­sy­da­cyj­ne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation