Kuchnia

SŁODKOŚCI

Sernik gotowany z mleka

składniki
* 1 litr mleka 3,2%
* 5 jajek
* 250 ml kwaśnej śmietany 18%
* 1 szklanka cukru
* 250 g margaryny Kasia
* 1/2 szklanki cukru pudru
* sok z 1 cytryny
* 1 galaretka
* biszkopty okrągłe

Sposób wykonania
Śmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać.
Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min.


Zestawić z ognia, poczekać, aż wystygnie i wylać na sitko, aby odcedzić powstały ser.
Zostawić do obcieknięcia.

Utrzeć miękką margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)
Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation