Kuchnia

desery

Pieczone jabłka

Rome to najlepsza do pieczenia odmiana jabłek. Są duże, suche i słodkie, stworzone po to aby je nadziewać mieszanką orzechów, suszonych owoców i syropu klonowego. Również dobre są odmiany Granny Smith, cortlands i Fujis – wszystkie są pyszne. Pieczone jabłka to doskonały sposób na śniadanie. Proporcje orzechów i owoców są orientacyj.

4 jabłka
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1/2 szklanki suszonych fig i moreli
sok z połówki cytryny
starta skórka z połówki cytryny
syrop klonowy
2 łyżki masła lub margaryny
1 szklanka wrzącej wody
rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wydrąż jabłka. zmieszaj orzechy, suszone owoce, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Wlej do mieszanki tyle syropu klonowego , żeby ją dobrze związać , czyli ok. 2 łyżek. Nadzienie włóż do jabłek. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym, oblej wrzątkiem i wstaw do piecyka na 20 do 30 minut lub dopóki jabłka nie staną się miękkie. Upieczone jabłka przełóż na talerz i polej sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation