Kuchnia

Kulinarne

ciasto jagodowo - jogurtowe

składniki:

spód:
biszkopty podłużne lub okrągłe

formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.

masa jogurtowa:
1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
200 g jagód
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

galaretka jagodowa:
150 g jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szkl. wody
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation