Kuchnia

serniki

Czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik na zimno

(mniejsza blaszka)

150 g czekolady mlecznej
500 g serka twarogowego
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
biszkopty (na spód)
1 szklanka kawy (posłodzonej)

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i kakao. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć biszkopty delikatnie namoczone w kawie (nie mogą być mocno nasączone). Masę twarogową zmiksować ze stopioną czekoladą i rozpuszczoną żelatyną. Przelać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki, by masa stężała (najlepiej na noc). Sernik podawać posypany kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation