Kuchnia

Słodkości

Wegeblog.pl – przepisy wegetariańskie » Placuszki ryżowe
Składniki:

100g ryżu (1 torebka)

1 1/4 szklanki mleka

1 1/4 szklanki mąki pszennej

1 jajko

5 łyżeczek masła

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie placków:

Przepis jest banalnie prosty. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ugotowany ryż odstawiamy na talerzyk do przestygnięcia. Do miski dodajemy mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę stale mieszając. Na sam koniec wlewamy roztopione masło i wsypujemy ugotowany ryż. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ciasto za pomocą łyżki (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Smażymy placuszki z obu stron aż będą apetycznie rumiane.

Polecam podawanie ich z nutellą lub posypane cukrem pudrem i z odrobiną dżemu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation