Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Sernik z kakaową kruszonką

Przyrządzenie sernika składa się z dwóch etapów. Najpierw wyrabiamy ciasto, a potem robimy masę serową.
Sernik z kakaową kruszonką

Sernik z kakaową kruszonką
fot. serwis prasowy

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki (o poj. 250 ml)
- 25 dag margaryny Palma z murzynkiem (1 kostka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na masę:
- 1 kg sera
- 4 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
- 2/3 szklanki cukru oraz rodzynki

Sposób wykonania sernika:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy miękkie ciasto, następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stwardniało. W tym czasie możemy przygotować masę serową.

2. Biały ser najlepiej przepuścić przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami w osobnej misce. Następnie dodajemy do niej zmielony ser i ucieramy wszystko na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę i rodzynki. Pamiętajmy aby mieszać delikatnie, tak aby masa nie straciła swojej puszystości.

3. Kiedy ciasto w lodówce będzie twarde, dzielimy je na dwie części i pierwszą z nich ścieramy na tarce na dno blachy, później wykładamy masę serową i na wierzchu ponownie ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation