Kuchnia

Książka Kucharska

RAZOWE MUFFINY Z OTRĘBAMI

Składniki na około 8 sztuk:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki musu jabłkowego (jabłka starte na tarce na mus)
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki syropu klonowego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, otręby, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej, syrop klonowy.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Posypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation