Kuchnia

Przepisy

Ziołowe placki ryżowe - Proste i Smaczne Przepisy

Ziołowe placki ryżowe
(przepis własny)
Składniki na 6szt.
100g brązowego ryżu
1 cebula
3 łyżki startego sera typu parmezan
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz

Zagotować w garnku 1,5 litra wody z 1 łyżeczką soli. Ryż przepłukać na sicie i wrzucić do garnka. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna ledwie mrugać) ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu, ale generalnie ryż powinien być lekko rozgotowany. Łatwiej będzie się później sklejał w czasie formowania placków. Ugotowany ryż osączyć na sicie i zostawić do wystudzenia.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Roztopić na patelni 1 łyżkę smalczyku roślinnego i zeszklić cebulę.
Zimny ryż przełożyć do miski. Dodać jajko, starty ser, mąkę ziemniaczaną, usmażoną cebulę oraz zioła i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki smalczyku. Kłaść po łyżce masy ryżowej, lekko ją spłaszczając. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik kuchenny, by osączyć nadmiar tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation