Kuchnia

Ciasta i destery

Ananasowe ciasto bez dodatku mąki i tłuszczu
250 g chudego twarogu
250 g gęstego serka homogenizowanego 0%
50 g kaszy manny
3 jajka
40 g cukru
10 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Puszka ananasów w syropie (syrop też będzie potrzebny)
Garść jagód lub wiśni
50 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
Łatwe, tanie, szybkie, niskokaloryczne.. czego chcieć więcej :-)

Obydwa serki, jajka, cukier, proszek do pieczenia i kaszę mannę miksujemy na gładką masę, którą następnie wylewamy do wyłożonej papierem lub natłuszczonej, okrągłej formy.

Na wierzchu delikatnie układamy odsączone plastry ananasa, a pomiędzy nimi jagody lub wiśnie.



Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.



Po wyjęciu ciasto musi całkowicie ostygnąć.
W między czasie odmierzamy 150 ml soku ananasowego z puszki i dodajemy 50 ml wody.
Sok podgrzewamy i intensywnie mieszając rozpuszczamy w nim 2 łyżeczki żelatyny.



Gdy ciasto ostygnie, pędzelkiem nakładamy cienką warstwę soku z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Pu upływie tego czasu wylewamy resztę galaretki na ciasto i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation