Kuchnia

torty tarty i torciki

Skład:

500 g serka mascarpone

150 g cukru pudru

2 żółtka (wcześniej sparzone)

1 łyżka soku z pomarańczy

spód ciasta:

4-5 łyżek soku z pomarańczy

5 łyżek miodu

ok. 200 g (płatków owsianych, otręb pszennych, gotowych płatków Musli, dmuchanego ryżu)

garść suszonych żurawin / migdałów / pestek ze słonecznika / wiórek kokosowych

siemie lniane / otręby pszenne





A oto jak to zrobić:

1. Jajka polewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy i ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, sok z pomarańczy i ubijamy całość na gładką masę.

2. Na patelni łaczymy wszystkie składniki naszego spodu do ciasta. W szklance mieszamy sok pomarańczowy z miodem, przelewamy na patelnię i prażymy na małym ogniu (ok. 2-3 minuty) aż całość będzie się ze sobą sklejała. Następnie przekładamy prażone płatki do tortownicy i dokładnie wypełniamy nimi spód. Owijamy w folię spożywczą i kładziemy do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu nakładamy na zmrożony spód krem z mascarpone, owijamy w folię i tym razem umieszczamy w lodówce na 20 minut. Podajemy na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation