Kuchnia

Jedzonko

Chrupiące paluszki z kurczaka z dodatkami

składniki i przygotowanie:
Pasta z czerwonej pomarańczy:
4 filety z piersi z kurczaka, bez skóry (ok. 20 dag każdy), pokrojone w paski
posiekana skórka z czerwonej pomarańczy
2 łyżeczki nasion fenkułu, zmiażdżonych w moździerzu
łyżka sproszkowanego czosnku
pół łyżki czarnego pieprzu
łyżeczka oliwy

Chrupiące paluszki z kurczaka:
olej do smażenia
150 g mąki doprawionej solą i pieprzem
2 roztrzepane jajka
40 dag panko
paski kurczaka z przepisu na pastę z czerwonej pomarańczy
sól
pieprz

Słodko-kwaśny sos z czerwonej pomarańczy:
łyżka oliwy
pół czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
120 ml octu z czerwonego wina
240 ml miodu
120 ml wody
laska cynamonu
skórka z 2 czerwonych pomarańczy
4 czerwone pomarańcze, obrane i grubo posiekane
łyżka skrobi kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
8 liści bazylii, pokrojonej w piórka

Sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej:
2 czerwone pomarańcze
szalotka pokrojona w kostkę
łyżka octu z czerwonego wina
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
pęczek rukwi wodnej
pół główki grubo posiekanej sałaty lodowej
25 g połamanych ryżowych krakersów

Granita z czerwonej pomarańczy:
litr soku z czerwonej pomarańczy
120 g cukru
1,5 łyżki zmiażdżonych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu

Pasta z czerwonej pomarańczy:
1. Do dużego naczynia włożyć paski z kurczaka i dodać pozostałe składniki.
2. Obtoczyć kurczaka w paście z czerwonej pomarańczy i na pół godziny odstawić do lodówki.

Chrupiące paluszki z kurczaka:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Do dużego garnka wlać olej (do 1/3 wysokości) i rozgrzać do 180 stopni.
3. W osobnych naczyniach umieścić mąkę, roztrzepane jajka i panko.
4. Kurczaka doprawić solą i pieprzem.
5. Obtoczyć paluszki z kurczaka w mące, potem w jajkach, a na końcu w panko.
6. Kawałki kurczaka obtoczone w panierce ułożyć na ruszcie do pieczenia ustawionym na blasze.
7. Smażyć paluszki partiami, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjąć, ułożyć na blasze i wsadzić do piekarnika na około 5 minut, żeby nie wystygły.
8. Usmażyć resztę paluszków.
9. Podawać ze słodko-kwaśnym sosem z czerwonej pomarańczy.

Słodko-kwaśny sos z czerwonej pomarańczy:
1. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni.
2. Dodać czerwoną cebulę. Smażyć, aż zrobi się miękka i przeźroczysta.
3. W misce wymieszać ocet z czerwonego wina, miód i wodę. Wlać na patelnię i przemieszać.
4. Dodać laskę cynamonu, skórkę i miąższ z czerwonych pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę.
5. Przecedzić wszystko do garnka ustawionego na średnim ogniu.
6. Płyn doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika.
7. Dodać 1,5 – 2 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszanej z wodą, aż do uzyskania konsystencji sosu.
8. Ponownie postawić garnek na palniku. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować przez 3 – 5 minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać bazylię i wymieszać.

Sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej:
1. Do garnka włożyć sitko. Nad sitkiem wykrawać miąższ z czerwonych pomarańczy, żeby zachować cały sok. Wykrojone kawałki miąższu odłożyć na bok.
2. Do zachowanego soku dodać szalotki, ocet z czerwonego wina i oliwę. Doprawić solą, pieprzem i zamieszać.
3. Na talerzu ułożyć rukiew wodną i sałatę lodową.
4. Polać liście dressingiem z czerwonej pomarańczy. Udekorować kawałkami miąższu i pokruszonymi krakersami ryżowymi.

Granita z czerwonej pomarańczy:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
2. Przelać płyn do dużej formy do pieczenia i umieścić w zamrażalniku.
3. Co pół godziny przemieszać ścinający się płyn, aż granita całkowicie się zamrozi (ok 1,5 godz.).
4. Dla uzyskania lekkiej konsystencji tuż przed podaniem jeszcze raz rozbić kryształki lodu widelcem i przemieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation