Kuchnia

Dania obiadowe

Żeberka zapiekane z pieczarkami, cebulą, boczkiem i ziemniakami - Dania Główne - Kuchnia Zibiego - bloog.pl

Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych
3 cebule
4 duże ziemniaki
300 g pieczarek
4 ząbki czosnku
10 plastrów boczku
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki
sól, pieprz, papryka słodka

Marynata do żeberek : mieszamy olej z musztardą i miodem, dosypujemy do smaku sól, pieprz, paprykę.
Marynatą nacieramy pokrojone żeberka i odstawiamy na parę minut.
Gotujemy bulion i ziemniaki w mundurkach.
Żeberka obsypujemy mąką i smażymy po obu stronach, po czym wrzucamy je do bulionu i gotujemy aż będą miękkie.
Na dużej patelni podsmażamy pokrojone, przyprawione pieczarki i przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem i wykładamy na pieczarki.
Smażymy pokrojony boczek i wykładamy na cebulę.
Na końcu podsmażamy ugotowane ziemniaki, pokrojone na mniejsze kawałki i kładziemy je na boczek.
Jak żeberka będą miękkie wykładamy je na ziemniaki i pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w 160 stopniach.
Przed podaniem danie polewamy bulionem, w którym gotowaliśmy żeberka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation