Kuchnia

SPIŻARNIA

Dżem poziomkowo-morelowy

W ubiegłym roku zaprawiłam kilka słoiczków właśnie tego dżemu poziomkowo-morelowego, jest przepyszny! pięknie pachnie, a połączenie smaku poziomki i moreli jest powalające. Dżem można zjadać na tostach, z naleśnikami lub wykorzystać do smarowania ciastek owsianych.

Poziomki oprócz cudownego smaku i zapachu zwierają łatwo przyswajalne cukry proste, sole mineralne (żelazo, fosfor, potas i wapń), witaminy(C, karoten, B1, B2, K. ) Mają działanie ogólnie wzmacniające organizm.

Morele mają dużą zawartość żelaza i potasu, zapobiegają nowotworom,chorobom krążenia, poprawiają elastyczność skóry i mają dużą zawartość witaminy A i C.

Składniki

500g poziomek
1 kg moreli
300-500g cukru
1 opakowanie żelfixu
szklanka wody
skrojona skórka z 1/3 cytryn
Do garnka wkładamy wypestkowane morele, podlewamy je szklanką wody i jak się rozgotują wyławiamy skórki, które z łatwością się od nich odkleją.

Cytrynę dokładnie myjemy, ostrym nożem odcinamy cienką warstwę skórki z 1/3 cytryny, wrzucamy ją do garnka.

Gotujemy wszystko przez 5 minut, co jakiś czas zbierając szum.
Po tym czasie dodajemy poziomki, cukier i żelfix gotujemy 5 minut. Ilość cukru zależy głównie od słodkości moreli.

Gorącym dżemem poziomkowo morelowym napełniamy słoiczki, ja moje wekowałam w słoiczkach, później pasteryzowałam przez 10 minut.

Jeśli słoiczki zaprawiacie w słoikach typu twist (z zakrętką) to wystarczy po napełnieniu zakręcić i odwrócić je do góry dnem na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation