Kuchnia

ciacha i słodycze

Sernik podwójnie gruszkowy z karmelem i bitą śmietaną


Sernik nie tylko zawiera gruszki w masie serowej, ale też na warstwie bitej śmietany znajdują się obtoczone w karmelu surowe owoce. Do spodu dodałam odrobinę cynamonu, co sprawia, że sernik ma bardzo jesienny aromat.


Spód:

* 170 g herbatników maślanych (zmielonych)
* 80 g masła
* 1 pełna łyżeczka cukru pudru
* 1 szczypta cynamonu


Masa serowa:

* 600 g zmielonego twarogu
* 5 łyżek śmietany 18%
* 5 jajek
* 1 nie pełna szklanka cukru
* 3 małe gruszki


Sos karmelowy:

* 1/3 szklanki cukru
* 125 śmietany kremówki 36%
* 1 łyżka masła
* 3 gruszki


Dodatkowo:

* 375 ml kremówki 36%
* 1 łyżka cukru pudru


Herbatniki łączymy z cukrem i cynamonem a następnie dodajemy stopione masło. Masę ciasteczkową mieszamy i wykładamy nią tortownicę o średnicy 22 cm, dokładnie dociskając. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

Gruszki przeznaczone do masy obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. W misie miksera umieszczamy jednocześnie jajka, ser, śmietanę i cukier. Masę serową miksujemy na średnich obrotach nie dłużej niż minutę, aby sera nie napowietrzyć zbyt mocno, w wyniku czego sernik po upieczeniu może popękać.

Na spodzie z herbatników układamy gruszki. Pozostawcie około centymetra odstępu od obręczy tortownicy do owoców. Gruszki delikatnie zalewamy masą serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut. Upieczony sernik studzimy całą noc w lodówce.

Kiedy sernik jest już mocno schłodzony, obkrawamy go nożem i zdejmujemy obręcz. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby śmietana stężała.

Gruszki przeznaczone na wierzch obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. W rondelku z grubym dnem umieszczamy cukier, śmietankę i masło i gotujemy je około 5-7 minut, aż karmel lekko zbrązowieje i zgęstnieje. Musicie cały czas stać przy garnku podczas gotowania, ponieważ karmel mocno się pieni i chce uciekać z garnka, dlatego od czasu do czasu należy go przemieszać. W karmelu obtaczamy gruszki i odkładamy je na talerzyk. Kiedy gruszki przestygną wbijamy je w śmietanę, a pozostałym karmelem polewamy sernik po wierzchu, jednak karmel nie może być zbyt ciepły, ponieważ śmietana pod wpływem ciepła rozpuści się.

Sernik wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie jest gotowy do konsumpcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation