Deser "Zebra"
Składniki
8 łyżek jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki żelatyny (można więcej, szybciej się zetnie)
pół łyżeczki aromatu waniliowego
"porcja" (ok. 2 g - tyle, ile jest saszetce) rozpuszczalnej kawy
słodzik (u mnie 8 tabletek)
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć w małej ilości wody (ok. 25 ml), dodać łyżeczkę żelatyny, połowę słodzika i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Powoli wlać do połowy jogurtu, wymieszać, wstawić do lodówki, aż trochę stężeje (u mnie godzina).
Rozpuścić drugą łyżeczkę żelatyny, słodzik i aromat w małej ilości wody, wlać do pozostałego jogurtu i wstawić do lodówki, żeby stężało.
Jak dwie masy będą odpowiednio gęste (jak śmietana - ja czekałam trochę zbyt krótko) nałożyć obie masy do salaterek uważając, żeby się nie zmieszały. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
http://kulinaria-falki.blogspot.com/2010/05/deser-zebra.html