Kuchnia

Muffinki i babeczki

Piernikowe muffinki z marcepanem

Składniki :
½ szk. miękkiego masła
¾ szk. cukru
2 jajka
¼ szk. mleka
½ szk. płynnej melasy
2 szk. mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 czubate łyżeczki domowej przyprawy do piernika
100 g masy marcepanowej
Wykonanie:
W misce wymieszać melasę z mlekiem , jajkami i masłem.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia , sodę , przyprawę do piernika i cukier.
Składniki z obu misek połączyć mieszając krótko łyżką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami .
Do każdego wgłębienia nałożyć po łyżce ciasta.
Następnie włożyć po kawałku marcepanu i przykryć drugą łyżką ciasta.
Formę z muf finkami wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu ostudzić i jeszcze lekko ciepłe polukrować.
Lukier przygotować z 1 szklanki cukru pudru utartego z odrobiną gorącej wody.
Można do lukru dodać odrobinę ekstraktu pomarańczowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation