Kuchnia

Ciasta, ciasteczka, słodkości <3

na 1 średnią babkę:

400 g marchewki

200 g suszonych fig (można zamoczyć na noc)

200 g pełnoziarnistego grysiku orkiszowego (można zastąpić razową mąką)

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 ml oleju rzepakowego

2 jajka z chowu wolnowybiegowego

figi zalewamy 1 szklanką wrzątku, zostawiamy na co najmniej 2 godziny (można na całą noc). marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki.

grysik mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

figi miksujemy razem z wodą na gładką masę.

jajka lekko ubijamy, mieszamy z olejem i startą marchewką. dodajemy mus z fig, mieszamy do dokładnego połączenia składników. masę mieszamy aż do połączenia z suchymi składnikami.

formę natłuszczamy, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. pieczemy ok. 1 godziny, aż do suchego patyczka. wyjmujemy z formy.

autorką przepisu jest magdalena cielenga- wiaterek http://zielenina.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation