Kuchnia

Muffinki i babeczki

Czarnoleskie odwrócone babeczki

na 12 sztuk

110 g masła lub margaryny
100 g jasnego brązowego cukru
90 g mąki pszennej
słoik wiśni w syropie (bez pestek)
1/2 szk kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
6 łyżek mleka
Wykonanie:
W garnuszku rozpuścić 2 płaskie łyżki masła, 2 łyżi cukru brązowego i łyżeczkę soku z wiśni.
Formę na mufinki wyłożyć papilotkami i do każdej wlać odrobinę powstałej mieszanki.
Ułożyć w każdym otworze odsączone z soku wiśnie tak aby przykryły dno.
Właczyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 175 st C.
W tym czasie przygotować ciasto.
Do miski wsypać, mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W oddzielnym naczyniu zmiksować resztę masła i cukru i dodać żółtka.
Kiedy masa będzie już gładka dodać suchą mieszankę i na koniec mleko.
Gotową masę nakładać na przygotowane wcześniej wiśnie.
Pamiętajmy , że to nie będą zwykłe mufinki i trzeba je po upieczeniu odwrócić więc nie należy nakładać zbyt dużo ciasta. Wystarczy do połowy głebokości.
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 min .
Upieczone babeczki studzimy , wyjmujemy z formy , odwracamy i zdjemujemy papilotkę.
Gotowe babeczki można podawać z bitą śmietana.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation