Kuchnia

smacznego

Muffinki z piwem i rodzynkami

Składniki na 12 dużych babeczek:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki piwa
1 jajko
100g drobnych rodzynek

Polewa:
100g gorzkiej czekolady 60%
3 łyżki masła

Kremowa masa:
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
2 łyżeczki mleka (w temperaturze pokojowej)
2-3 krople aromatu śmietankowego
zielony barwnik spożywczy

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce wymieszać łyżką cukier, olej, jajko i piwo.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Dodać rodzynki i zamieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, możemy również użyć foremek silikonowych. Babeczki piekłam w 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Polewa:
5. Roztopić na parze czekoladę z masłem (włożyć czekoladę z masłem do miski lub rondelka i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając), wymieszać na jednolitą masę. Ostygnięte babeczki maczać w polewie i odstawić do zastygnięcia.

Krem:
6. Masło ucierać mikserem przez 3 minuty. Następnie ciągle ucierając, dodawać stopniowo cukier puder. Dodać aromat śmietankowy i ucierać jeszcze przez 1 minutę. Dodać 1 łyżeczkę mleka, wymieszać i znów dodać łyżeczkę mleka, wymieszać. Na końcu dodać barwnik.
Gotowym kremem udekorować babeczki.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation