Kuchnia

Kulinaria - przepisy

Trufle orzechowe

Składniki na około 35 trufelków:
pół szklanki nutelli
pół szklanki podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych
pół szklanki podpieczonych posiekanych orzechów laskowych
pół szklanki mleka słodzonego skondensowanego
2 łyżki masła, bardzo miękkiego
120 g gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 łyżka likieru orzechowego Frangelico (można dać 1 łyżkę wódki)

Ponadto:
150 g czekolady gorzkiej do obtoczenia, roztopionej w kąpieli wodnej

Wszystkie składniki na trufelki wymieszać dokładnie w naczyniu. Włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli masa po 4 h będzie nadal zbyt rzadka, można do niej wmieszać trochę więcej zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady.
Ze stężonej masy formować nieduże kulki, odstawić znów do lodówki do schłodzenia.
Obtaczać w roztopionej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation