Kuchnia

bezglutenu

Bezglutenowy chleb owsiany na zakwasie
Zakwas owsiany
3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej Provena
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml wody mineralnej gazowanej
Zakwas kukurydziany
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml wody mineralnej gazowanej
Chleb bezglutenowy owsiany
400 g bezglutenowego miksu do wypieku chleba owsianego Provena
100 g mąki kukurydzianej + do wysypania keksówki
½ szklanki zakwasu owsianego
½ szklanki zakwasu kukurydzianego
1½ łyżeczki soli
250 ml wody gazowanej
3 łyżki oleju + do wysmarowania
1 jajko
garść płatków owsianych
Zakwasy bezglutenowe
1. Wszystkie składniki zakwasów dodaj do słoików, wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką i przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Powinny być gęstości budyniu. 2. Odstaw w ciepłe miejsce (ok. 30°C), w którym zakwas będzie dojrzewał. Moje zakwasy trzymałam na ciepłym kaloryferze. 3. Dwa razy dziennie, wymieszaj je drewnianą lub plastikową łyżką i w razie potrzeby dokarm mąką i wodą. Zakwas owsiany dokarmiałam raz dziennie 2–3 łyżkami mąki i wodą (na oko :-). Po wymieszaniu konsystencja była podobna do budyniu. Zakwas kukurydziany dokarmiałam wodą co drugi dzień, a mąką w zależności od potrzeb – co drugi lub trzeci dzień. Obserwuj ich gęstość i zapach. Kiedy zakwasy będą dojrzewać, ich zapach będzie się stawał coraz kwaśniejszy.

Mój zakwas kukurydziany rozwijał się ok. 6–7 dni. Dopiero po tym czasie sfermentował i pojawiły się bąbelki. Zakwas owsiany potrzebował tylko 4 dni.

Po zużyciu zakwasów do pieczenia chleba, zostaw po 2 łyżki w słoiku i wstaw zakręcone do lodówki. Kiedy przyjdzie czas na pieczenie nowego chleba wyjmij je z lodówki, dokarm wodą, mąką i kilkoma kroplami cytryny i zakwaszaj jak poprzednio w ciepłym miejscu. Powinny być gotowe już po 2 dniach.

Chleb bezglutenowy
1. Miks owsiany i mąkę kurydzianą wymieszaj z solą w dużej misce. 2. Dodaj zakwasy, wodę gazowaną i wymieszaj do połączenia składników. 3. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj. 4. Ciasto przełóż (najlepiej jednym, sprawnym ruchem) do wysmarowanej olejem (lub masłem) i wysypanej mąką kukurydzianą niewielkiej keksówki. 5. Posmarowanymi olejem palcami wyrównaj delikatnie wierzch chleba. 6. Przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem kuchennym (nie dociskając) i odstaw w ciepłe miejsce (np. ciepły – nie gorący! – kaloryfer) na 3 godziny. Chleb podrośnie 1–2 cm. 7. Przed pieczeniem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi. 8. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez 10 minut. 9. Zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 40 minut. Chleb w trakcie pieczenia urośnie 2–3 cm.

Nie mieszaj zbyt długo ciasta chlebowego i nie ugniataj, tak jak się to robi przy chlebach pszennych i żytnich. Wyjdzie wtedy bardzo zbite i mocno kleiste.

Do wypieku chleba, warto dodać świeżo otwartą wodę gazowaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation