Kuchnia

Manger sante

Składniki:

Marynata
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kuminu
5 - 6 kropli tabasco
szczypta soli
Burger
1 duża pierś z kurczaka
2 czubate łyżki guacamole
1 duży dojrzały pomidor, pokrojony w plastry
1 czerwona cebula pokrojona w krążki
4 - 5 liści sałaty rzymskiej
2 łyżki majonezu czosnkowego
2 pełnoziarniste bułki burgerowe, przekrojone na pół
Przygotowanie:

W małej szklance mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać dwie równe, cienkie eskalopki. Jeżeli na jednym z końców są zbyt grube, to rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
Nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kurczaka przez 5 - 6 minut na każdej ze stron, aż stanie się złoty (jeżeli piersi są grube, może to zająć troszkę dłużej, trzeba sprawdzić czy kurczak nie jest w środku surowy).
Bułki burgerowe tostujemy albo w rozgrzanym piekarniku, albo na patelni grillowej, aż staną się lekko chrupiące.
Dolną połowę bułki smarujemy 1 łyżką guacamolę, następnie układamy sałatę, kurczaka, pomidora i krązki cebuli.
Górną połowę smarujemy majonezem czosnkowym i przykrywamy nią burgera.
Serwujemy z frytkami i zieloną sałatą z pomidorami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation