Uroda

Fryzury

czekoladowe babeczki z kremem maslanym

Składniki na 9 babeczek:

2 jajka
110 g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g mielonych migdałów
110 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżka mleka
łyżka kakao
2 łyżeczki gorącej wody

Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
W misce rozbić lekko jajka, dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Następnie cukier, migdały, ekstrakt waniliowy, mleko i gorącą wodę. Wszystko zmiksować do połączenia się składników i rozłożyć do foremki. Piec ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Krem maślany:

120 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
łyżeczka wody różanej
różowy i niebieski barwnik spożywczy
kolorowe posypki

Masło utrzeć kilka minut na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder i wodę różaną, zmiksować na gładko. Gotowy krem podzielić na dwie części, jedną z nich zabarwić na różowo, drugą na niebiesko. Kolorowe masy przełożyć do worków cukierniczych lub szprycy i wyłożyć babeczki. Udekorować posypkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation