Kuchnia
PRZEPISY - SŁODYCZE RÓŻNE
Lody smażone Mniam:) kilka sposobów
Składniki
2 kulki lodów Carte d’Or Muffin
50 g śliwki świeżej lub mrożonej
1 gruszka
100ml czerwonego wina
1 laska wanilii
50 g cukru
20 ml ciemnego rumu
50 g płatków kukurydzianych
50 g dmuchanego ryżu
50 g migdałów w plastry
500 ml oleju słonecznikowego
1 jajo
Lody Carte d'Or Muffin
Muffin
Zobacz inne przepisy dla tego smaku
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej patelni skarmelizuj cukier, dodaj do niego pokrojone w małe cząstki gruszkę i śliwkę, całość smaż chwilę. Zalej czerwonym winem, dodaj przeciętą na pół laskę wanilii i gotuj aż wino zupełnie odparuje. Dodaj do sosu trochę rumu.
Zrób duże kule lodowe zamroź je dobrze w zamrażalce, obtocz w rozbitym jajku i panieruj w pokruszonych migdałach, płatkach kukurydzianych i dmuchanym ryżu , czynność powtórz dwukrotnie tak aby odpowiednia warstwa „ panierki” pokryła lody.
Lody na powrót umieść w zamrażalce. Tuz przed serwowaniem usmaż je w rozgrzanym oleju przez około 20- 30 sekund
Sos z owoców wylej na talerz, na środku umieść smażoną kulę lodową i udekoruj ja listkami mięty.
Składniki
Lody waniliowe, 4 gałki
wiórki kokosowe, 10 dag
płatki kukurydziane, 4 garście
jajko, 2 szt.
cukier puder, 2 łyżeczki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
Uformowane gałki lodów układamy na owiniętej w folię aluminiową desce do krojenia. Wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem.
Pokruszone płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Każdą kulkę mocno zamrożonych lodów obtaczamy w jajku z cukrem , a następnie w mieszance płatków z kokosem ( dokładnie! )Czynnośc możemy powtórzyc w zalezności od tego jak grubą chcemy miec " skórkę ".
Wstawiamy na kolejną godzinę do zamrażarki.
W małym garnku bardzo mocno! rozgrzewamy olej.
Każdą kulkę ( osobno! ) smażymy ok. minutkę na złoty kolor.
Podajemy np. z sosem adwokatowym lub musem truskawkowym.Pycha!!!
Z zewnątrz chrupiąca kokosowa skórka , a w środku zimne kremowe nadzienie ...
Smażone lody- zaskakujący deser
Pokruszyć herbatniki z płatkami na pył. Dodać kokos i wymieszać.
Przygotować za pomocą nabieraka cztery duże kulki lodów wyciągniętych z zamrażalnika.
Następnie gałki obtoczyć w mieszance, przydusić posypkę do gałek. Włożyć do zamrażalnika na ok.30min.
Po upływie czasu obtaczamy kule w rozbełtanym jajku. Następnie znów w reszcie posypki herbatnikowo-kukurydzianej z dodatkiem kokosu. Delikatnie dociskamy panierkę do lodu.
Tym razem kule wkładamy do zamrażalnika na około 1h.
Po upływie czasu smażymy na rozgrzanym oleju (by były zanuzone w całości) dosłownie 15-20 sekund aż panierka będzie złota.
Podajemy na talerzyku z dodatkiem dżemu porzeczkowego.
Jest to cudownie zaskakujący deser. Gorąca posypka która skrywa lodowate pyszności...
źródła: lodoweinspiracje.pl; smaker.pl; wielkiezarcie.com
Smacznego!!!
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