Kuchnia

wege

​Pikantna zapiekanka z ziemniaków - kobieta.interia.plSkładniki:

200 g mrożonego groszku
1 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka chili
Puszka pomidorów (850 ml)
Sól
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 puszka kukurydzy konserwowej (425 ml)
250 g kiełbasy parówkowej
150 g sera gouda
Chili do dekoracji

Przygotowanie:

Groszek rozmrozić. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Oprószyć cukrem i chili, przesmażyć. Wlać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotować 15 minut. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, pokroić na mniejsze części. W żaroodpornej formie umieścić sos pomidorowy, ziemniaki, pokrojona w półplasterki kiełbasę, groszek i osączoną kukurydzę. Posypać startym serem. Zapiekać 20-25 minut. Dekorować pokrojonymi w krążki chili.

utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation