Kuchnia

Pieczywo

chleb orkiszowy

Składniki na ciasto chlebowe:

500 gr mąki orkiszowej jasnej typ 630
500 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
42 gr drożdży świeżych
3 łyżki mleka
łyżeczka cukru trzcinowego
250 ml maślanki naturalnej
2 1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki soli
po 2 łyżeczki oregano i cząbru


Drożdże rozcieramy z mlekiem i cukrem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, maślankę i wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej, mieszamy, i wsypujemy przyprawy, ponownie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i przekładamy do dużej prostokątnej brytfanki lub dwóch mniejszych, do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temp. 200C przez około 60 minut. Aby skórka była chrupiąca, na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba wodą, powtarzamy czynność 2-3 razy.
Wyjmujemy z blachy i studzimy na kratce kuchennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation