Kuchnia

Najlepsze babki i ciasta ucierane

ciasto z truskawkami, migdaŁami i cynamonem

składniki:
175 g zmielonych migdałów
175 g miękkiego masła
120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)
175 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko
450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki
ponadto:
cukier puder do posypania

mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. ciasto podzielić na 2 części. jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.
piec w temperaturze 180ºc przez 60 - 65 minut. jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation