Kuchnia

Najlepsze babki i ciasta ucierane

piernik z jabłkami

składniki:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
3 łyżki kakao
3 jajka (może być 4)
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
przepis: jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. odstawić na 1 - 1,5 godziny.

mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. dodać do jabłek. następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. wszystko wymieszać. na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni c.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation