Kuchnia

Pieczywo

DROZDZOWKI Z BUDYNIEM.

Składniki:
500 g mąki pszennej
80 g cukru
100 g masła
40 g świeżych drożdży
2 duże jajka + 1 żółtko
120 ml letniego mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Nadzienie:
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
600 ml mleka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cynamon

Mąkę i sól przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i odstawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Do mąki wlać podrośnięte drożdże, stopione masło i roztrzepane z cukrem jajka i żółtko. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ścierką i ostawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 40 minut. Budynie ugotować z 3 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto odgazować ugniatając chwilę na stolnicy i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować zimnym budyniem. Zwinąć w roladę i kroić bułki o szerokości około 2-3 cm. Bułki układać na papierze do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut na złoty kolor. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation