Kuchnia

WARZYWA

KONFITURA CEBULOWO-GRUSZKOWA do
Uwaga:)
Konfiturę przygotowałam na podstawie przepisu z miesięcznika “Kuchnia” (IX/2011). Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do przepisu było zastąpienie tradycyjnego cukru – gruszką. Już wcześniej przekonałam się, że owoc ten jest idealnym “słodzikiem” w różnego rodzaju przetworach!

Składniki:
2-3 łyżki oliwy
3 duże czerwone cebule – bardzo cienko pokrojone
1 średnia gruszka (u mnie 3/4 dużej gruszki “Konferencji”) – pokrojona w drobną kostkę, lub starta na grubej tarce
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
6-8 suszonych śliwek – drobno pokrojonych
sok z 1/2 pomarańczy
2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego
100 ml porto (albo czerwonego wina deserowego)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz gruszkę i dusić po przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać tymianek, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu i kontynuować smażenie na średnim ogniu (już bez przykrycia).

Gdy cebule i gruszka są miękkie i szkliste dodać pokrojone śliwki, ocet winny, porto oraz sok z pomarańczy. Dusić na małym ogniu (mieszanina powinna tylko lekko pykać), aż większość płynu odparuje, a konfitura zgęstnieje i ładnie ściemniej.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na zimno jako dodatek do serów lub pasztetów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation