Kuchnia

kuchnia

ciasto czekoladowo - sernikowe
z nutą pomarańczową i orzechami laskowymi

składniki:

masa czekoladowa:

• 120 g miękkiego niesolonego masła
• 250 g cukru
• 2 jajka + 1 żółtko
• 210 g czekolady gorzkiej (np. lindt 70%), roztopionej
• 4 łyżki ostudzonej mocnej kawy (espresso)
• 1 łyżka rumu lub brandy
• 165 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 30 g orzechów laskowych

cukier puder do posypania (opcjonalnie)

masa serowa:

• 340 g twarogu śmietankowego zmielonego (np. president)
• 100 g cukru
• 1 żółtko
• 30 g mąki
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy

przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 180 stopni. formę o wymiarach 20 x 23 cm wyłożyć folią aluminiową.
masa serowa: utrzeć ser z cukrem. ciągle ubijając mikserem dodać żółtko, następnie wsypać mąkę. na koniec zmiksować ze skórką i sokiem pomarańczowym, uzyskując dość gęstą konsystencję masy.
masa czekoladowa: utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo wbijać jajka i żółtko, cały czas ubijając. wymieszać z roztopioną czekoladą, następnie z kawą i rumem (lub brandy). dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. wymieszać na jednolitą masę, połowę wyłożyć do przygotowanej formy. Łyżką rozłożyć połowę masy serowej i zrobić ósemki, delikatnie mieszając ciemną i jasną masę. następnie miejscami wyłożyć masę czekoladową, rozsypać orzechy, nałożyć masę serową i delikatnymi ruchami zrobić kilka ósemek. można też masę serową włożyć do rękawa cukierniczego i wciskać ją w masę czekoladową.
piec w środkowej części piekarnika przez około 25 minut. patyczek zanurzony w cieście powinien być delikatnie wilgotny. konsystencja powinna być pośrednią pomiędzy ciastem bardzo wilgotnym a sypkim. studzić w formie. pokroić po całkowitym ostudzeniu. można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation