Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasteczka BROWNIE

Jeżeli jesteście w trakcie poszukiwań najlepszych ciasteczek czekoladowych - oto one! Miękkie, duże i bardzo czekoladowe. Spójrzcie poniżej ile w nich czeeekolady.. A można je dodatkowo przełożyć czekoladowym ganache, kremowym serkiem z truskawkami lub malinami albo masłem orzechowym - będzie to najpyszniejsza bomba kaloryczna na świecie :)

składniki:

300g czekolady gorzkiej, posiekanej
40g masła
2 jajka
120g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
35g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło orzechowe
200g czekolady roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem oraz wanilią ok. 15 minut na gęsty, puszysty krem. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Do ubitych jaj dodać masę czekoladową, suche składniki oraz pozostałą posiekaną czekoladą (100g). Wymieszać do połączenia składników. Ciasto odstawić na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st.C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać łyżeczką do herbaty w kilkucentymetrowej odległości od siebie (by ciasteczka były cieńsze można nakładać mniejsze porcje ciasta i następnie je lekko rozsmarować na kształt kółka). Piec 8-10 minut. Ostudzić i przełożyć masłem orzechowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation