Kuchnia

deser

Espresso zamknięte w pysznych muffinkach

Składniki (na 12 babeczek):

75 g masła, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, 165 g mąki, 55 g kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 135 g cukru, 1 duże jajko, 100 ml gorącej, mocnej kawy, 150 ml maślanki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier waniliowy i odstaw do ostygnięcia. Suche składniki wymieszaj w dużej misce. W oddzielnym naczyniu jajko rozbełtaj z maślanką. Do masła wlej kawę i wymieszaj. Połącz mokre składniki z suchymi i miksuj na najniższych obrotach (lub ręcznie) tylko do połączenia składników. Ciasto nakładaj równomiernie, nie więcej niż do 2/3 wysokości foremki. Piecz przez ok. 15-20 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem stan babeczek. Wyjmij muffinki, gdy patyczek będzie prawie czysty.
Krem czekoladowy

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady, 300 g miękkiego masła, 190 g cukru pudru, 85 g kakao, 2 łyżeczki espresso, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Miksuj masło, aż stanie się puszyste i jasne. Stopniowo dodawaj cukier puder i kakao, miksuj aż do połączenia. Dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj espresso i cukier wanilinowy. Miksuj, aż masa stanie się gładka i puszysta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation