Kuchnia

SZYNKOMAT

Pierś z indyka z farszem orzechowym
1 pierś z indyka (około 1,2 kg)
1 szklanka orzechów włoskich
sos sojowy, sól i pieprz do smaku
1 duże jajo
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
1/2 szklanki czerwoneg wina
1/2 główki czerwonej kapusty
1 łyżka masła sklarowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
garść rodzynków







Oczyść mięso, zetnij część formując zwarty kawałek. Ponacinaj mięso tak, by powstały kieszonki.









Ścinki zmiel razem z czosnkiem i połową orzechów włoskich. Do zmielonego mięsa dodaj jajo, sos sojowy i pieprz do smaku. Dodaj lekko pokruszone orzechy które pozostały do farszu, wymieszaj i naładuj go w kieszonki. Zasznuruj nicią bawełnianą jak szynkę.
Skrop mięso sosem sojowym, oprósz pieprzem.








Na rozgrzanym maśle przesmaż mięso do chwili, aż lekko się zarumieni.












Dodaj posiekaną w piórka cebulę
- smaż ją do chwili, aż się zeszkli. Podlej mięso winem, dodaj pokrojoną czerwoną kapustę.
Oprósz ją solą oraz pieprzem ziołowym. Dodaj rodzynki. Duś mięso na bardzo małym ogniu do miękkości.



Po ostudzeniu zdejmij nici. Pokrój w plastry. Podawaj z pieczywem lub jako składnik dania głównego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation