Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

niebo na talerzu: Biszkopt makowy

Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody.

Składniki (na tortownicę 22 cm):

- 20 dag mielonego maku (można kupić zmielony, gotowy)
- 6 żółtek
- 6 białek
- łyżka tartej bułki
- trzy łyżki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- parę kropli esencji waniliowej

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Mak mocz przez godzinę w ciepłej wodzie. Odsącz na sicie. Żółtka ubij z cukrem na biały kogel-mogel. Nie przestając ucierać, dodaj stopniowo zmielony mak, bułkę tartą, kaszę i esencję. Osobno ubij białka ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce piany do żółtkowej masy, mieszając wszystko powoli szpatułką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto na 40 minut do piekarnika. Najlepiej kroić biszkopt na blaty następnego dnia, lub przynajmniej po kilku godzinach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation