Kuchnia

Przepisy, żywienie, info

mięta – idealna do warzyw strączkowych np. grochu czy fasoli; również świetnie smakuje z ziemniakami oraz jagnięciną

koper – łosoś, kalafior, ziemniaki, wyroby mączne, drób

czarnuszka – pieczywo (zwłaszcza z dodatkiem miodu), ciasto francuskie

kminek – ziemniaki pieczone, wszelkie warzywa kapustne, pasztety

zobacz także: zioła dobre na sen

szczypior – jajka, omlety, jajecznica, ryby

dymka – ryby

czosnek – na roztopionym maśle, idealny do brokułów, brukselki, szpinaku, botwinki czy młodych liści pokrzywy

rozmaryn – oprócz mięs, idealny do ziemniaków

tymianek – tłusty drób, pieczone warzywa jak np. pomidory, cukinia, papryka, bakłażany

lubczyk – sosy, zupy, biały ser

nasturcja (liście i kwiaty) – biały ser, zielone sałaty

kolendra – w dużej ilości z pomidorami i wołowiną

imbir – z masłem idealny do ziemniaków, a także żółtych kasz i drobiu

ziarna sezamu – wspaniały do wszelkich warzyw kapustnych, uszlachetnia tradycyjną sałatkę „colesław”

cząber – tłusty drób i marchew gotowana

szałwia – ryby, mięso, masło, cielęcina, jagnięcina, drób

lawenda (liście) – ryby, wołowina, ciasteczka maślane, napary
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation