Kuchnia

chleb

Chleb ziołowy



Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika



Mąkę łączymy z drożdżami, solą, cukrem i przyprawami. Powoli dodajemy ciepłą wodę. Dodajemy płatki owsiane i ziarna słonecznika. Mieszamy, aż do uzyskania zwartej kuli ciasta. Odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Następnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Piekarnik w tym czasie nagrzewamy do 200 stopni. Tworzymy formę bochenka lub wykładamy nim keksówkę. Pieczemy ok.40 minut.



Przepis i zdjęcie, Anna Daniluk/Przyprawmnie.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation