Kuchnia

kuchnia

Składniki
Ciasto
250 bardzo miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
80 g drożdży
500 g mąki
1/2 szklanki letniego mleka
Farsz
1 kg dobrej jakości kapusty kiszonej
2 garści suszonych grzybów najlepiej prawdziwków
1/2 marchewki
2 cebule (mogą być czerwone)
olej
sól, pieprz
Dodatkowo
1 jajko lub samo żółtko roztrzepane z łyżką mleka
kminek
czarnuszka

Wykonanie

Kapustę odcisnąć, umieścić w garnku, zalać wodą z płaską łyżeczką soli. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Przykryć i gotować około 30 minut. Odsączyć na sicie, dociskając od czasu do czasu.
Grzyby dokładnie wypłukać. Zalać wodą i gotować około 20 minut. Odsączyć.
Cebulę posiekać, zezłocić na rozgrzanym oleju. Dodać odciśniętą kapustę, grzyby, sól i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Smażyć często mieszając, aż kapusta nieco się przysmaży. Zawartość rondla umieścić w malakserze, rozdrobnić nieco rozdrobnić... ale bez przesady. Przestudzić.
Ciasto
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy staną się płynne dodać mleko i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut by masa się spieniła.
W dzieży miksera umieścić pozostałą mąkę, sól i jajko. Dodać cały rozczyn. Zmiksować hakiem. Stopniowo dodawać po łyżce bardzo miękkie masło nieustannie wyrabiając. Gdy całe masło zostanie dodane wyrabiać jeszcze kilka minut aby powstało gładkie, błyszczące ciasto (będzie bardzo delikatne, ale powinno być spójne). Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, umieścić w foliowym (koniecznie szczelnym) woreczku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą. Ciasto jest gotowe gdy kula wypłynie na powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Kule podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć równomiernie 1/4 farszu. Zwinąć, ułożyć łączeniem na dół. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kminkiem i czarnuszką. Pokroić w trapezy lub romby. Piec na rumiano - nie mam pojęcia ile...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation